Iskrice
To niso šale, tako razmišljajo otroške glave…

Otroci v Kekčevi deželi

Mojca vpraša: »Kdo je mož z očali, ki ga je Bedanec ujel?«. Otroci: »Oton Župančič!«.  Pehta vpraša: »Koga ste pa rešili iz Bedančeve hiše?«. Otroci pa spet: »Otona Župančiča!«. Otroci zelo dobro poznajo pesnika po katerem se imenuje naš vrtec in  oba nosita okrogla očala.
 
Objemanje

V skupini in doma so otroci navajeni, da se malo pocrkljajo z objemom, ko se nekaj časa ne vidijo. Po vrnitvi iz igrišča Lia pravi: »Dajmo se malo POGREŠAT«. beri: Dajmo se malo objeti ;)
 
Prijateljstvo
 
Dvogovor med deklico in vzgojiteljico pri zajtrku;
Deklica: «Barbara, glej te dva! Sploh ne moreš zgrešit da sta najboljša prijatelja. Vedno skupaj sedita. Vse imata isto. Barvo las, majic, samo starše imata druge!«
 
Moj dedek
 
Pogovor med deklicama pri prosti igri;
Ena reče:« Ej a veš da je moj dedi umrl, ker je imel raka.«. Druga ji odgovori:« A res, a je imel velike klešče?«.

Tečaj smučanja
 
Na zimovanju so se otroci res trudili z usvajanjem vseh tehnik pri smučanju. Ko so drugi dan usvajali vožnjo z žičnico je Tibor izjavil: A zdaj se bom moral gor peljati, potem pa še spustiti dol?«
 
Slikarji
 
V šolskem letu so se otroci najstarejše skupine seznanjali z znanimi slikarji in umetniki. Ob predstavitvi slikarja Joana Miró deček vpraša: » Kako si že rekla, da mu je ime, Miran?«  (Miran je naš hišnik)
 
Zahvala
 
Pomočnica vzgojiteljice je želela, da se deklica zahvali. Zahvale zelo dolgo časa ni bilo. Ko jo pomočnica naslednjič vpraša ji odgovori: »Thank you«.
 
Pospravljanje
 
V najmlajši skupini se je vzgojiteljica razjezila, ker so bile igrače razmetane po celi sobi. Deček se je iz kota sobe oglasil: »Ops, huda je!«
 
Higiena
 
V najmlajši skupini se je zgodila »nesreča«. Vzgojiteljica otroka vpraša: »Kaj reče mami in oči, če se doma pokakaš v hlače?«. Deček odgovori: »Polka madona!«.
 
Olika
 
Vzgojiteljica dečka opozori: »V vrtcu ne pljuvamo po mizi.«. Deček odgovori: »A doma pa lahko?«.
 
Odsotnost
 
Skupina v jutranjem krogu ugotavlja kdo manjka. Ker se ne spomnijo, vzgojiteljica pokaže sliko skupine, ko so se fotografirali ob novem letu. Deček hitro odgovori: »Dedek Mraz!«.
 
Tečka
 
Med branjem zgodbe v nadaljevanjih se je večkrat ponovila beseda tečka. Ko je enkrat nisem prebrala, me je dečak opozoril, da sem nekaj pozabila. Na moje vprašanje kaj, so vsi zavpili: »Tečka!«. Luka je dodal: »Kot naša Klara ali pa moja sestrica.«. Vsi smo se zasmejali, Klara pa je dodala: » Včasih sem pa res malo »sitkana«.«. In spet smo se vsi smejali.


Nejc in vzgojiteljica…
V: Kdo je Janči?
N: Bratec.
V: Kdo pa je Jožica?
N: Mami.
V: Kako mami pokliče očija?
N: HALOO, HALOOO… (Nejc)

Kaj boš ko boš velika?
Tovarišica, da bom lahko huda… (Ema)

V jaslični skupini se otroci pogovarjajo…
Žigatu je zob odpadel, zdaj mu pa raste KRISTALNI… (Vita)

Nik na prvi uri drsanja…
S trudom se mu le uspe pridrsati nazaj do ograje. Pade, se pobere in oprime ograje. Potem pa reče vzgojiteljici: »Tamara, a ti sploh veš kako tukaj drsi?« (Tamara)

V skupini se učimo lepega vedenja in »čarobnih besed«. Pri deljenju sadja deček vpije: »Šee, šeee bii, Karmen!« Nekaj časa ga pustim, potem pa mu povem, da čakam na čarobno besedo. Premisli in reče: »Čirule, čarule.« (Karmen)

Otroci se v skupini pogovarjajo o dogajanju med velikonočnimi prazniki.
Ela: »Za veliko noč sem pobarvala vsa jajca.«
Lina: »A res? Mi smo jih pa po dnevi barvali!« (Ela)


Zoja: »Mami je rekla da kračim.«
Vzg.: »Kaj pa je potem rekla?«
Zoja: »Da ne smem kričit.« (Manica)

Vzgojiteljica fotografira Tevža.
Zoja: »Ka pa maš to?«
Vzg.: »Fotoaparat.«
Zoja: »Mami ma tud toposalat.« (Manica)

Na koncu šolskega leta smo odšli na izlet na kmetijo. Ko smo mimo igrišča, kjer je hišnik barval igralo, odhajali proti avtobusu, nam hišnik zakliče »Hoj otroci, grem lahko tudi jaz z vami na izlet?« Ena od deklic mu odgovori: »To pa ne, najprej delo potem pa zabava!« (Danijela)

»Poglej Metka, umazane hlače imam.«
»Nič hudega, saj bo mami oprala.«
»A tvoja??« (Andreja)

»Jaz sem prišla ven iz trebuha in sem vse nadrla.« (Tia)

Miranda je delala diplomsko nalogo in intervjuvala posamezne otroke.
Miranda: »Aleksander, a se bova midva malo pogovarjala?«
Aleksander: »Ne, sem se zjutraj z mamico!« (Miranda)

Študentsko delo…
Ana v skupini petletnih otrok pomaga  vzgojiteljici pri delu. Pri pogovoru in igri jo Miha vpraša: »Ana, a sta tvoja mami in oči tudi v službi, da moraš biti ti v vrtcu?« (Ana)

Nekega jutra se deček pogovarja z vzgojiteljico.
Deček: »Zakaj pa ti ne hodiš v službo tako kot moja mami v Spar?« (Tina)
Izvedba:  E-NINA d.o.o.